Initiatiefnemer

Mijn naam is Juul Heko Adang. Ik woon in Wijchen en ben initiatiefnemer van stichting Butterfly Upcycling. 

Samen met voorzitter Frans Dolmans en penningmeester Rina Pijnappels werk ik aan de oprichting van een circulair vaardigheidscentrum in Wijchen.

Duurzaamheid en recycling werden mij met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Ik ben op een steenworp afstand van De Kleine Aarde in Boxtel opgegroeid. Zorgen voor de aarde waarop we leven was altijd in ons gezin aanwezig. M’n moeder was eerst kleuterleidster en is daarna kunstenares geworden in Ecodye en m’n vader is werktuigbouwkundig ingenieur. Daardoor zat het creatief bezig zijn en meehelpen met klussen er al vroeg in.  Zo vroeg ik als 6 jarige een houten gereedschapskist en een stofzuiger voor Sinterklaas, want na het klussen moest er natuurlijk ook opgeruimd worden.

Na mijn opleiding Activiteiten Begeleiding heb ik me wegens betere kansen op de arbeidsmarkt om laten scholen tot secretarieel medewerker. Enkele voormalige werkgevers zijn het Natuur Museum Nijmegen (nu de Bastei) en Staatsbosbeheer Rijk van Nijmegen-Zuid. Bij die laatste werkgever zag ik dat er nog regelmatig afgedankte huisraad achtergelaten werd in de bossen van o.a. Groesbeek. Toen is het idee ontstaan van een upcycling werkplaats, waar voorwerpen en meubelen zoals deze een tweede leven krijgen in plaats van eindigen op de afvalberg.
Ook in de afgelopen twee en een half jaar dat ik gewerkt heb in de lokale kringloopwinkel heb ik veel geleerd op het gebied van de circulaire economie.
In mijn vrijetijd ben ik graag bezig met het experimenteren met upcycling, hoe kun je wegwerpvoorwerpen nog creatiever hergebruiken.